Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014






ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ



 
Το θέατρο από το 1961 γιορτάζει στις 27 Μαρτίου σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιστούτο Θεάτρου. Κάθε χρόνο ένας σπουδαίος θεατράνθωπος αφήνει το στίγμα του στον θνητό κόσμο με μια ομιλία που διαβάζεται σε όλα τα θέατρα πριν την έναρξη της παράστασης της 27ης Μαρτίου.
Φέτος επιλέχθηκε ο Νοτιοαφρικανός θεατρικός συγγραφέας και σκηνογράφος Μπερτ Μπέιλι.Μεταξύ άλλων ο Μπέιλι μίλησε για την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να παρασταίνει, να δημιουργεί και να φωνάζει μέσω της δημιουργίας. Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να αναπνέει μέσα από τα συναισθήματά του:
"- 'Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ασυγκράτητο πνεύμα της παράστασης.
Κάτω από δέντρα σε μικρά χωριά, πάνω σε σκηνές υψηλής τεχνολογίας στις μητροπόλεις του κόσμου, σε σχολικές αίθουσες, σε γήπεδα και σε ναούς· σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, σε εμπορικά κέντρα, σε κοινοτικά κέντρα και υπόγεια στο κέντρο της πόλης, οι άνθρωποι μαζεύονται για να κοινωνήσουν στους εφήμερους θεατρικούς κόσμους που εμείς δημιουργούμε προκειμένου να εκφράσουμε την ανθρώπινη πολυπλοκότητα, την διαφορετικότητα και την ευαισθησία μας με σάρκα, ανάσα και φωνή.
Μαζευόμαστε για να κλάψουμε και να θυμηθούμε, για να γελάσουμε και να σκεφτούμε. ………"
 Λόγια που αγγίζουν την Ψυχή. Γιατί στην ήπειρο που γεννήθηκε το χαμόγελο αναζητούν. Σάμπως και μεις που γεννηθήκαμε στον παράφρονα πλέον εξελλιγμένο κόσμο δεν αναζητούμε ένα χαμόγελο; Μάταια βέβαια γιατί έχουμε φροντίσει να μάθουμε από την κούνια μας ότι για να γελάσουμε θα πρέπει ζητήσουμε αντάλλαγμα!
"- Η παράσταση είναι οι άνθρωποι" λέει ο Πιραντέλλο μέσω της φωνής του αξέχαστου Έλληνα ηθοποιού Δημήτρη Μυράτ και μουσική του μελωδικού μας Μάνου Χατζιδάκι. Ας περιπλανηθούμε στους δρόμους της φαντασίας μας.Καλό περίπατο! 






 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου