Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013



ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

ΜΙΑ ΣΕΜΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.


" Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑ. ΕΝΑ ΦΕΥΓΑΛΕΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΑΣ''.



Μα τι μανία έχουμε εμείς οι Έλληνες να θυμόμαστε ανθρώπους της τέχνης, όταν αυτοί ανοίγουν τα φτερά τους για τον ουρανό;
 
Βέβαια, κάλλιο αργά παρά ποτέ!!
Η Αντιγόνη Βαλάκου, γεννήθηκε στην Καβάλα. Σε ηλικία 16 ετών έφυγε με την οικογένειά της για την Αθήνα. Αγαπούσε τόσο το θέατρο που πριν ακόμη αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο, παρακολουθούσε μαθήματα θεατρικής παιδείας στο θεατρικό σπουδαστήριο του Βασίλη Ρώτα !
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της είπε πως δεν ήξερε το λόγο που έγινε ηθοποιός. Η υποκριτική είχε γεννηθεί τη στιγμή, που η ίδια άνοιξε τα μάτια της  στο γήινο κόσμο.  
Παρόλο που έδειχνε εύθραυστη, είχε εσωτερική δύναμη, που τη διέκρινες πάνω στη σκηνή. Είχα την τύχη να δω την παράσταση " Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα'' του Φ.Γ.Λόρκα από το Εθνικό Θέατρο με την Αντιγόνη Βαλάκου στο ρόλο της χήρας Μπερνάρντα. Ομολογώ ότι ήμουν προκατειλλημμένη από ορισμένες  πρόχειρες σε σενάριο ταινίες στις οποίες είχε συμμετάσχει.  Στο θέατρο η Βαλάκου ήταν  μια ατρόμητη δύναμη που σε συνέπαιρνε. Αγέρωχη κορμοστασιά και φωνή με υποκριτικά σπασίματα. Η ερμηνεία της στη Μπερνάρντα, αν και κόντρα ρόλος, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου!
 Διακρίθηκε, επίσης, στο ρόλο της Οφηλίας στον ''Άμλετ'' και στην ''Ηλέκτρα'' του Σοφοκλή.  
Η τελευταία ης παράσταση ήταν το έργο "Μαντάμ Φλο" το 2011.
Η ίδια δίδασκε για 20 χρόνια περίπου στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αυταρχική και δίκαιη. Δυο όροι, δυο λέξεις απαραίτητες για  να  απλώσεις το χέρι σου στην Επιτυχία και να γευτείς το νέκταρ της δημιουργίας!

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου