Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013




"ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ''
Θεατρικό παιχνίδι
Ξέρετε, σκεφτόμουν για καιρό πως θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε  την έννοια της φιλοσοφίας στα παιδιά χωρίς να δυσκολίες λεκτικές αλλά και να βοηθήσουμε να μην την αντιμετωπίσουν με φόβο και προκατάληψη.
Με σύνθημα μας" η φιλοσοφία επιστρέφει στον τόπο που τη γέννησε  " αρχίσαμε ν' ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια της .
1ο ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ  :
Ρωτάμε την ομάδα τι νομίζουν ότι σημαίνει φιλοσοφία
2ο ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ:
 Αφού ακούσουμε  όλα τα μέλη της ομάδας  ( οι περισσότεροι θα σας πουν ότι σημαίνει ''φίλος της σοφίας''), τους αναλύουμε με πολύ απλά λόγια ότι φιλοσοφος είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται  και διατυπώνει ερωτήσεις για το σύμπαν, για την ύπαρξη του ανθρώπου στη γη, για τον χρόνο, για την Ψυχή  και προσπαθεί ο ίδιος να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

3ο ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ:
Τους αναφέρουμε κάποια ονόματα σπουδαίων φιλοσόφων όπως ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης  (δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγγραφέας του βιβλίου  Ποιητική- την οποία χαρακτηρίζω " βίβλο" του αρχαίου θεάτρου ), ο Πλάτωνας.
4ο ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ:
Βιωματική συμπεριφορά
Ζητάμε από τα μέλη της ομάδας να κλείσουν για 7 λεπτά τα μάτια τους . Είναι ήδη καθισμένοι σε κύκλο. Με τη συνδρομή απαλής μουσικής , καθαρών ήχων από τη φύση , τους  λέμε να φανταστούν πως είναι στη μικρή αρχαία Ελλάδα και οι ίδιοι είναι μικροί φιλόσοφοι.  Ποια θα ήταν η πρώτη τους σκέψη; Ποιο το πρώτο ερώτημα που θα βασάνιζε αν όχι την κ. Σκέψη , έστω την κ. Φαντασία;
5ο ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ:  
Ένα- ένα τα μέλη της  κυκλικής ομάδας σηκώνονται και διατυπώνουν το δικό τους  ερώτημα με την κίνηση και το χρώμα φωνής, που το καθένα επιθυμεί.
Υ.Γ Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ερωτήματα είναι ικανά να διατυπώσουν τα παιδιά. Και με τι τόνο φωνής και τι ελαστικότητα κίνησης να τα αποδώσουν ! 

" ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ''
 ( ονόματα αρχαίων Ελλήνων & Ρωμαίων φιλόσοφων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου